Entrevista a Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural

[Puede leer la entrevista en castellano aquí]                                                                 (Dimecres, 12 de març del 2014)

Casals: "La certesa que l'Estat espanyol maltracta econòmicament Catalunya és pitjor que qualsevol incertesa"

MARTA ESCOBAR MARTÍ

Muriel Casals és la presidenta d’Òmnium Cultural. Té l’agenda atapeïda però em rep durant una estona a la seu d’Òmnium. Tenia ganes de conèixer-la per la seva llarga trajectòria i pels seus coneixements. Combina la presidència d’Òmnium amb classes d’economia a la Universitat Autònoma de Barcelona i col·labora amb diferents mitjans. Parlem d’economia i empresariat, i del procés sobiranista però no puc deixar de preguntar-li pel que està passant a Ucraïna i, també, per la consulta del 9 de novembre.

El procés sobiranista està influenciant l’empresariat?

Està impregnant a tota la societat i, com és lògic, també als empresaris. És una barreja de sentiments i de raó. Els empresaris són els primers interessats en què es resolgui la mala relació econòmica amb Espanya.

Les incerteses no són un bon amic pels empresaris.

No ajuden però la certesa que l’Estat espanyol maltracta econòmicament Catalunya és pitjor que qualsevol incertesa.

La pime és la gran oblidada del Govern espanyol. Com a economista, quin missatge enviaria a la petita i mitjana empresa?

Que s’apuntin [riu] al projecte de construir un país que funcionarà d’acord amb la història, la realitat i la voluntat de futur del propi país. En el cas català, és un país format de petites i mitjanes empreses sobretot. Per tant, tan els empresaris com els sindicats són els primers interessats amb què hi hagi una administració a favor de l’activitat econòmica.

Una Catalunya independent seria viable fora de l’euro, com va dir dimarts passat el Nobel d’Economia James Mirrlees?

Tothom és viable fora de l’euro. Una altra cosa és que l’euro, que implica moltes restriccions, també impliqui molta protecció. També, el rigor monetari, que de vegades fa patir, és una defensa davant dels xocs que puguin venir de l’exterior.

És important que el món empresarial es posicioni?

És important que participin en el debat i que expressin la seva opinió, perquè en tenen.

Fins fa poc, els empresaris no s'havien posicionat.

Hi ha hagut aquesta tradició d’hiperprudència per part dels empresaris, que la porten fins l’extrem de “no puc dir el què penso”. Però si ho dius educadament, es pot dir.

Es pot garantir el futur econòmic d’una Catalunya independent, malgrat la crisi?

Absolutament. Hi ha països independents que són més petits geogràficament i que són més variats econòmicament. En un món d’interdependència econòmica tan forta, tothom hi pot cabre i pot tenir independència política, i això no vol dir que estiguis aïllat del món. Suïssa no té petroli. I pot viure un país sense petroli?

És important el mercat espanyol per Catalunya?

És important i tradicionalment ho ha sigut molt, però cada vegada ho és menys. El mercat espanyol ha encongit la seva capacitat de compra per la crisi i, per tant, s’ha reduït el percentatge de les vendes a Espanya. En xifres absolutes, Catalunya ha augmentat molt l’exportació fora d’Espanya i, en percentatge, això pesa molt.

I el mercat català per la resta d’Espanya?

I tant! Som un proveïdor important per moltes empreses espanyoles.

Per tant, el boicot, del qual ja hem observat alguna reacció puntual, és significatiu?

Són reaccions de curt recorregut, perquè un habitant de Valladolid pot dir que no beurà cava perquè està enfadat amb els catalans, però als quinze dies, quan tingui una celebració, dirà que el cava català és fantàstic i que és el millor per una festa.

A banda de boicots puntuals de consumidors, pot haver-hi d’empreses que compren productes a proveïdors catalans, que en facin? Per exemple, l’octubre del 2012 l’empresa Sobaos Pasiegos de Valladolid, va enviar una carta al Grup Borges anunciant-los que no els comprarien més productes.

Hi hauran cartes, potser, però a l’hora de comprar, si tu produeixes un producte de qualitat i amb un preu ajustat, el vens. Això els empresaris ho saben.

Vivim en un món sense fronteres, pràcticament.

Sovint, comprem coses a països amb què no estem gaire d’acord. O ens deixem subvencionar... Els jugadors del Barça porten una samarreta en què hi surt Qatar, que no és el país més admirable ni de lluny, però com que tenen diners, benvinguda la propaganda. Si fem això, és difícil imaginar que els consumidors espanyols siguin tan obtusos.

El que està passant a Crimea pot tirar enrere el Govern català? Ahir Durao Barroso va dir que “la CE proposa aplicar reduccions aranzelàries unilaterals a Ucraïna”.

El que passa a Crimea és el que passa a Crimea. Dins d’Europa no hi ha aranzels i en els països tercers l’aranzel és molt petit. La Unió Europea és molt poc proteccionista i això és bo.

S’està aprofitant el Govern espanyol d’aquesta situació?

Tot el que pugui servir per fer por ho faran servir però també poden fer servir que si parles en català, t’entrebanques, caus i et fas mal al genoll...

Hi haurà consulta el 9 de novembre?

Nosaltres treballem amb aquest calendari claríssim, per eixamplar al màxim la majoria que voldrà anar a votar el proper 9 de novembre.

I si no deixen fer-la?

Hi ha altres vies de legalitat. La primera idea era fer-ho dins de la legalitat espanyola però si el Govern espanyol s'entesta a no permetre-la, haurem de buscar una altra legalitat, que és la llei de consultes del Parlament de Catalunya. 

Pots enviar el teu comentari sobre l'entrevista a la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals a:

comentaris@laquestiocatalana.cat