Entrevista a José María Espejo-Saavedra, diputat de Ciutadans

[Puede leer la entrevista en castellano aquí]                                                        (Divendres, 13 de desembre del 2013)

Espejo-Saavedra: "El debat independentista ja està espantant la inversió i la independència ho faria encara més"

MARTA ESCOBAR MARTÍ 

José María Espejo-Saavedra C's

José María Espejo-Saavedra Conesa és diputat de Ciutadans al Parlament de Catalunya. Abans exercia com a advocat a La Caixa gràcies a la seva llicenciatura en Dret i en altres titulacions. Tinc la sort d'entrevistar-lo just el dia després que els partits polítics a favor de la consulta anunciïn la data i pregunta per realitzar-la. No obstant això, he de centrar-me en com la qüestió catalana influeix l'empresariat, però no puc deixar de preguntar-li com va rebre la notícia. Per a ell no ha canviat res perquè "el procés ja estava obert". Fem l'entrevista en castellà i la veritat és que sóc jo la que trio fer-ho perquè ell no té problema. Li estic agraïda, ell és la primera persona que m'aportarà un punt de vista oposat a tot el que s'ha reunit fins ara a 'La qüestió catalana'. I és que al seu parer, "l'opinió majoritària que hi ha als mitjans de comunicació comporta que costi expressar una opinió contrària".

Ciutadans o Ciudadanos?

Com vulguis, tu mateixa. M'és igual.

Què representa el mercat espanyol per a les empreses catalanes?

El seu principal mercat, sens dubte. Avui en dia, Catalunya ven més a Espanya que a la resta del món i això és lògic perquè formen part d'un mercat interior dins d'un Estat. Renunciar-hi o posar una barrera seria, des del punt de vista econòmic, una decisió molt poc intel·ligent.

El mercat català, doncs, també és important per a l'Estat?

Evidentment. Una separació de Catalunya i Espanya portaria efectes negatius no només per a Catalunya sinó també per a Espanya. Això és innegable.

Com creu que el procés sobiranista afecta els empresaris catalans o que tenen la seva empresa situada a Catalunya?

Pot afectar de diferent manera en funció del sector en què es desenvolupi la seva empresa. No és el mateix una multinacional exportadora que un petit comerç de barri. Però al final, a la llarga, un procés independentista que culminés en la separació de Catalunya i Espanya afectaria a tots. Ja s'estan donant advertències per part de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya que això allunyaria la inversió. El debat independentista ja està espantant la inversió i la independència ho faria més encara. La incertesa no interessa a cap empresari. I la sortida de la Unió Europea, que és una cosa que ja pràcticament no es discuteix, suposaria la creació de barreres aranzelàries. A les empreses multinacionals que podrien venir aquí, o que volen exportar des d'aquí, els afecta des de ja mateix.

Com vostè ha dit, no és el mateix una multinacional que un petit comerç. Com afecta, doncs, al comerç de barri?

Si algun dia culminés un procés independentista a Catalunya, és evident que hi hauria un descens en la inversió de les multinacionals. Això comportaria que hi hagués més atur i, per tant, menys consum, que és el que afectaria aquest comerç de proximitat.

Ahir es va donar a conèixer la data i pregunta de la consulta. Davant d'aquesta realitat i havent-se anunciat casos de boicot, és possible que s'incrementin encara més comportaments com aquest?

Des del meu punt de vista, el fet que s'hagi fet pública la data i la pregunta, no afegeix res de nou a la qüestió. El debat ja estava posat en marxa i això és només un pas més. El que passa és que a qualsevol fita que els partits separatistes van fixant en el camí traçat, li donaran un bombo gegant però això no afegeix res de nou. Esperem que no hi hagi mai cap tipus de boicot perquè és una cosa contraproduent tant per a productes de la resta d'Espanya com pels productes catalans. I els ciutadans són prou intel·ligents com per no barrejar els sentiments amb aquest tipus de qüestió.

De totes maneres, ja hi ha hagut casos de boicot com el de Freixenet, que va admetre el novembre patir boicot tant a Catalunya com a Espanya.

Pot haver-hi casos que es donin en aquest sentit però estic convençut que són una minoria. En qualsevol cas, si els partits separatistes continuen aquesta deriva, es genera una situació de divisió i confrontació social, que té el seu reflex en tots els àmbits. Però si tota aquesta deriva avança, per desgràcia podem veure com s'incrementen aquests comportaments, que seria un fet molt negatiu per a tot l'Estat.

Igual per a Catalunya, que per a la resta d'Espanya.

Clar. Els efectes negatius ho són per a Catalunya i per a la resta d'Espanya. Per això jo crec que cal advertir, especialment als ciutadans catalans, l'engany que estan patint per part dels sobiranistes. Ningú està negant els efectes negatius per a Espanya però, en canvi, hi ha algú que està negant que per Catalunya els hauria. I ho està negant el Govern i els partits separatistes, que tenen la idea que una Catalunya separada d'Espanya seria un paradís quan, per començar, automàticament quedaria fora de la Unió Europea.

Creu que l'augment constant de les exportacions catalanes pot incrementar l'auge independentista?

L'augment de les exportacions catalanes és una tendència que s'està produint en el conjunt de tota Espanya i que té a veure amb una reducció dels costos laborals i amb un augment de la competitivitat que afavoreix les exportacions. No és perquè Catalunya sigui una comunitat especialment millor en el sentit exportador que la resta de les comunitats espanyoles. Jo crec que no incrementaria el sentiment independentista. A més, la tendència exportadora es veuria automàticament frenada en cas de la independència perquè hi hauria una barrera aranzelària.

Pot ser que algunes persones relacionin el procés sobiranista a un tipus de situacions que, en realitat, no estiguin relacionades a això? És a dir, el procés sobiranista passa per davant de la crisi o la pujada de l'IVA, per exemple.

Per descomptat. Hi ha persones que, amb total legitimitat, estan a favor de la independència per una qüestió econòmica. Potser no tenen en compte que la situació econòmica ha colpejat igual a la resta d'Espanya. L'IVA es paga amb el mateix tipus a Catalunya que a Madrid. A més, en altres regions d'Europa ha passat el mateix i no per això pretenen separar-se.

Llavors, es pot dir que la crisi ha estat l'excusa per intensificar el procés?

Sens dubte. Al meu parer, s'ha aprofitat d'una manera molt poc ètica la crisi que estan patint centenars de milers de ciutadans catalans per a que el sentiment independentista es converteixi en separatista. Quan una persona ho passa malament i se li suggereix que li estan traient uns diners que són seus per donar-los a altres persones, és lògic que pensin que els estan robant. Com quan Artur Mas va dir en un cartell que "La Catalunya productiva viu a costa de l'Espanya subsidiada". Això no només afavoreix el sentiment independentista, sinó el d'odi, que és el realment greu i el que pot dividir la societat.

El procés sobiranista pot comportar canvis en les dinàmiques de les empreses catalanes?

Encara que el govern de Catalunya ho pretengui amagar, és evident que les empreses estan preocupades i nervioses. Almenys, les multinacionals i les empreses amb grans inversions a Catalunya per la incertesa que es crea en un escenari com aquest. Les empreses temen la incertesa econòmica i per això retarden o cancel·len les seves decisions d'inversió. Hi ha hagut empreses catalanes que s'han deslocalitzat per anar a altres mercats. Però és molt difícil que una empresa digui que això és causa expressa d'un escenari polític determinat. Tot i que, per exemple, el senyor Lara i Freixenet sí que ho han dit explícitament.

En aquest sentit, la Cambra de Comerç de Barcelona i el conseller Felip Puig van assegurar a l'octubre que "no hi ha risc de deslocalització". Dins de Ciutadans, es tem per una possible deslocalització massiva d'empreses ubicades a Catalunya?

Evidentment. Com més incertesa afegim a la qüestió, les empreses ajornen les seves decisions d'inversió. Havent-hi alternatives, les empreses prefereixen la seguretat perquè el tema dels diners funciona així. Les empreses prenen les seves decisions d'acord amb aquesta classe de paràmetres i si no saben si Catalunya en uns anys pot quedar fora de la Unió Europea i de l'OTAN i tenir aranzels, invertiran en una altra zona més atractiva d'Europa.

Com conseqüència de l'avanç en el procés sobiranista, podria el govern central retirar el fons de liquiditat autonòmica (FLA)?

No perquè Catalunya forma part d'Espanya i el FLA és un mecanisme per dotar de liquiditat a totes les comunitats autònomes d'Espanya i Catalunya ho és. Per això no hi ha la possibilitat que el govern central entri en aquesta dinàmica de conflicte. Això, i que tractessin Catalunya com un ens fora d'Espanya, és el que agradaria al govern català.

Permeti'm que li faci una pregunta per la seva vinculació amb La Caixa. Creu que està afectant actualment el procés sobiranista a l'entitat o minvant la confiança dels seus dipositants i inversors a la resta de l'Estat?

Desconec les dades concretes però imagino que, evidentment, una entitat que té la major part del seu negoci situat fora del territori català, ha d'estar preocupada perquè si aquesta deriva segueix endavant, pot tenir efectes per la gran identificació que existeix de La Caixa amb la marca Catalunya. És una identificació molt positiva i, per tant, si la marca Catalunya es fa antipàtica fora, perjudicaria les marques de les empreses catalanes que tenen inversions i negocis a la resta de l'Estat.

Vostè és portaveu de Ciutadans a la Comissió de Benestar, Família i Immigració al Parlament. Com viu l'empresariat immigrant el procés? Entenen què està passant a Catalunya?

Com a empresariat, té les mateixes preocupacions que el nacional. Però s'afegeix el fet de ser immigrant. Com afectaria una independència a l'exercici de la seva ciutadania? Si s'aixeca una frontera, una persona sense nacionalitat espanyola haurà de demanar un visat. Aquí comencen a afegir-se problemes. A més, no estan sent prou informats sobre aquesta qüestió.

Per acabar, no puc deixar de preguntar-li per la consulta. Com va rebre ahir la notícia que ja hi ha data i pregunta?

És un pas més però no és una tremenda novetat perquè estava dins del pacte de govern. A cada pas que CiU i ERC facin li donaran un bombo terrible i pot semblar que la independència és a tocar i en realitat és un capítol més del procés que ja tenien traçat. L'única importància que li dono és la de posar de manifest que pretenen seguir la consumació de la il·legalitat i, per la forma que han plantejat la pregunta, és un engany perquè pot interpretar de mil maneres i, a més, admet nou respostes possibles. Això suposa un nou fracàs de la política d'Artur Mas i del seu govern. 

Pots enviar el teu comentari sobre l'entrevista al diputat de Ciutadans al Parlament, José María Espejo-Saavedra, a:

comentaris@laquestiocatalana.cat