Entrevista a Jordi Goula, periodista econòmic de La Vanguardia

[Puede leer la entrevista en castellano aquí]                                                     (Dimecres, 19 de setembre del 2012)

El periodista econòmic de La Vanguardia, Jordi Goula.

Goula: "El mercat espanyol és important però no tant com ho era abans"

MARTA ESCOBAR MARTÍ

Entrevista al periodista econòmic de 'La Vanguardia', Jordi Goula. Aquesta entrevista va ser realitzada el dia abans que el president de la Generalitat, Artur Mas, es reunís amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li el pacte fiscal. Es tracta, doncs, d'un moment transcendental en la història catalanista. 

Segons les últimes dades presentades per la Cambra de Comerç de Barcelona, el 2011 Catalunya va exportar un 53% a l’estranger mentre que a la resta de l’Estat espanyol ha estat un 47%.

Jo penso que les empreses tenen molta por al tema de l’independentisme i fonamentalment perquè segueixen pensant que el mercat principal que tenen és el mercat espanyol. Aleshores, des de Madrid ens estan espantant, ens començaran a dir que perdrem el mercat espanyol, que hi haurà boicot, etc. Hi ha un fet que és important ressaltar i que és el contrari del que ens estan dient des de Madrid, que és el fet que per primera vegada el 2011 les empreses catalanes han exportat més a l’estranger, que no a Espanya. De tal manera que és poc però si vas contant els euros que produïm a Catalunya, dos els consumim aquí, un que se’n va d’exportació i un que se’n va a Espanya.

És important el mercat espanyol per Catalunya?

El mercat espanyol és important però ja no ho és tant com ho era abans. Ara estan 51%-49% sense contar Catalunya  i en el moment en què això arribi a un 70%-30%, a més del que produïm i consumim a Catalunya, la por ja passarà. Hi ha moltes empreses en què això ja passa, estan exportant en aquest moments un 70 o 80%, aquestes tindrien molt poca por. És un territori complicat perquè caldria veure què passaria amb la moneda, què passaria amb Europa, si ens admetrien, si ens hauríem de posar a la cua... Jo penso que aquesta recança existeix però que si acabessin fent el boicot com van fer amb el cava –Espanya va deixar de comprar i els cellers d’aquí és van començar a espavilar i van començar a exportar- en aquests moments el mercat exterior és molt més important. I fins i tot els petits cellers.  No tot és el cava però és un exemple a tenir en compte i que serveix per pensar que per què no ho poden fer altres empreses d’altres sectors.

Aquesta por ve alimentada pel boicot del 2004?

La por ve de què el mercat espanyol sigui el fonamental per a elles –les empreses- i per això tindran por. El que s’ha dit a les patronals és que estaven pel pacte fiscal perquè d’una punyetera vegada els diners que estem enviant a Espanya  i que no tornen rebaixin aquesta situació. Si ara estem enviant un 9% del PIB, que sigui d'un 4%, que és el límit que hi ha en aquests moments a Alemanya i en els llocs més o menys seriosos. Si això acabés sent així seria una injecció molt important de diners per a Catalunya.

I si no hi hagués pacte fiscal?

Si no hi hagués pacte fiscal s’obriria una situació molt innovadora per Catalunya, per Espanya i per Europa. Això crearia un problema jurídic important si es tira endavant seguint els passos normals. Si Madrid digués que no, Convergència hauria d’obrir un període electoral i en el seu programa plantejar la independència. Això o fer un referèndum. Però, és clar, per fer un referèndum Madrid hauria de deixar-ho fer. Les eleccions haurien de ser pel referèndum, pels partits que el volen i els que no.

Quina situació viurien empreses com La Caixa, que tenen un 80% del seu mercat a la resta de l’Estat espanyol?

La Caixa seria una d’aquestes empreses que li posaria –al Govern- un problema més gros. I de fet sembla que al (Isidre) Fainé li han demanat que sigui el mitjancer per reequilibrar la situació. Si ens posem en aquestes, imagina que tota la gent treu els diners de La Caixa però aquí també els podem treure del Santander, del BBVA i d’altres bancs, o sigui que ja veuríem què passa. Però sí, “La Caixa” podria ser una d’aquestes empreses que en un primer període podria tenir un problema.

Per què tenen por les multinacionals?

Les multinacionals tenen por perquè senten una incertesa que va més enllà del què elles poden preveure. No saben de què va la història però és qüestió que es vagi veient. La clau aquí seria la reacció que hi hagués a Europa i a veure què es diu.

Però si Catalunya fos independent, com afectaria a les multinacionals?

En teoria no hauria d’afectar perquè una multinacional en aquests moments li és igual que produeixi a Cornellà, que produeixi a Extremadura o que produeixi a Alemanya. En principi, no hauria d’afectar. Però és clar, també hi ha el tema de l’euro, perquè si aquest país quedés fora de l’euro, i que per exportar hi hagués aranzels, seria un problema. Però això és avançar massa les coses.

Pots enviar el teu comentari sobre l'entrevista a Jordi Goula, periodista econòmic de La Vanguardia a: 

comentaris@laquestiocatalana.cat