Entrevista a Joan Olivé, empresari i fundador de Caixa Catalana

[Puede leer la entrevista en castellano aquí]                                                             (Dissabte, 29 de novembre del 2014)

Joan Olivé

Olivé: "Caixa Catalana hauria de ser una entitat protegides de les urpres dels polítics"

MARTA ESCOBAR MARTÍ

Després d’haver treballat durant molts anys com a autònom per Caixa Catalunya, la de Tarragona i la Caixa, l’empresari Joan Olivé va decidir donar la volta a la truita i registrar un domini a la xarxa sota el nom www.caixacatalana.cat, per després materialitzar el projecte creant una caixa ètica i transparent en mans del poble

Com i quan sorgeix la idea de crear Caixa Catalana?

Portava molt de temps donant-li voltes com a autònom i emprenedor perquè havia treballat molts anys amb Caixa Catalunya, la de Tarragona i la Caixa, durant l’època en què literalment, tenies una bona relació amb el personal de la teva sucursal, una relació de proximitat i confiança. Tot això se n’ha anat en orris. Avui dia, es més rellevant tenir un bon domini que la reserva feta per una marca comercial, així que vaig registrar el domini www.caixacatalana.cat perquè ningú no se’l pogués apropiar. Mentre el registrava, vaig tenir clar que la idea s’havia de difondre.

Amb quines dificultats s’estan trobant?

De moment estem sols en la fase de contactar per correu a professors universitaris i a alguns professionals, per tal de convocar-los a la primera trobada i posar en comú els diferents punts de vista. Encara no ha arribat l'hora de les dificultats.

Quin és l'objectiu de Caixa Catalana?

Esdevenir una caixa d'estalvis popular que operi amb unes despeses per comissions d'entre el 15 i el 25% de les que hi ha al mercat. Caixa Catalana hauria de treballar amb un personal amb sous absolutament transparents, amb un topall màxim, sense rebre bonificacions per rendiments immediats i que surtin publicats al web.

Una caixa ètica i transparent?

Sí. Caixa Catalana hauria de rendir comptes per totes les seves despeses: cada sou, cada lloguer, cada despesa per desplaçaments, cada contracte de manteniment, etc. i no es malgastaria en publicitat inútil perquè la tindríem garantida pel boca-orella. Hauria de ser una entitat absolutament austera, emmarcada en una cultura protestant/nòrdica i protegida dels polítics que hi voldrien posar les seves urpes.

Amb quants voluntaris compten?

En aquest moment encara no s'ha constituït el primer comitè de treball, però devem ser unes 50 persones interessades, provinents de diferents àmbits, però on son especialment benvinguts els economistes i advocats. També hi està treballant algun professor universitari reconegut, que no vol fer públic el seu nom fins que no engeguem el projecte. Som gent de Reus, Valls, Vic, Girona... i, fins i tot, un professor de València.

Quin és el seu full de ruta?

Convocar una primera trobada a la Facultat d'Economia de la UB per posar en comú els diferents punts de vista. Tenint en compte la volatilitat de la situació política, entenem que la societat catalana li podrà exigir al govern de la Generalitat, durant l'any 2015, que li sigui concedida a Caixa Catalana una llicència d'operació bancària, que segurament no seria reconeguda ni pel govern de Madrid ni per Brussel·les fins que no fóssim totalment independents.

Què els aportaria aquesta llicència?

Amb aquesta llicència hauríem de poder obrir una primera oficina de cara a públic a la primavera del 2016. Aquesta oficina de rodatge hauria d'operar físicament amb diners, captar estalvi, fer operacions d'empresa i començar a donar algun crèdit a emprenedors, a comerciants i a petites indústries. Tot, evidentment, emmarcat en les limitacions que tindríem al principi, tant de tipus legal, com financer. Per l'aspecte financer, s'haurà de fer una primera recaptació de diners que, després, s'haurien de poder convertir en títols de participació en la futura entitat.

Quina relació tenen amb el govern de la Generalitat?

En aquest moment encara no ens hem adreçat a la Generalitat. Si volem aixecar aquesta entitat de baix cap a dalt, només hi hem d'anar per demanar i exigir que ens sigui concedida la llicència d'activitat. Si volem que Caixa Catalana estigui lliure d'ingerències dels polítics ho hem de manegar la població de Catalunya aportant-hi treball, dedicació i, en el seu moment, un capital participatiu per fer-la possible.

Aquest projecte sorgeix arrel del procés sobiranista o pretén anar més enllà?

Ara tot està emmarcat en el procés sobiranista. El punt crític per aquest projecte és aconseguir la llicència d'operació, que en circumstàncies normals és una tasca que es pot allargar fins a deu anys!  Però al 2015 s'obre una finestra d'oportunitat excepcional perquè preveiem que durant molt de temps viurem en un gran impàs polític.  

En quin futur s’emmarquen?  

Catalunya s'erigirà com a independent i prendrà decisions ja emmarcades en la seva independència. Madrid continuarà dient que no i que no, però no té prou força per xafar-nos. I Brussel·les farà com que hi és però sense ser-hi: ni intervé ni prohibeix. Per tant, durant uns mesos es viurà una situació excepcional que, precisament per ser magmàtica, permetrà que iniciatives com aquesta, que en altres èpoques estarien condemnades al fracàs i a l'obstrucció, puguin donar els seus fruits.  

I a banda de la independència de Catalunya, què?  

Si ampliem el focus de la situació política d'aquest moment, veiem que el projecte Caixa Catalana va molt més enllà d'assolir la independència. Es converteix literalment en una eina de la població, ocupant un espai que d'altra manera ocuparia una caixa d'estalvis dominada totalment pels polítics i amb una estructura de costos desmesurada.

Pots enviar el teu comentari sobre l'entrevista a l'empresari Joan Olivé a:

comentaris@laquestiocatalana.cat