Entrevista a Germà Bel, doctor en Economia

[Puede leer la entrevista en castellano aquí]                                                          (Dimarts, 15 de gener del 2013)

Bel: "La independència disminuiria parcialment el negoci de les empreses que tenen majors quotes de mercat a Espanya i milloraria la posició de les menys dependents"

El doctor en Economia i professor de la UB, Germà Bel.

MARTA ESCOBAR MARTÍ

Germà Manel Bel i Queralt és doctor en Economia i professor a la Universitat de Barcelona. Sovint viatja als Estats Units a exercir com a professor visitant a diferents universitats i ara mateix és allà per un període d’un any. És per això que aquesta entrevista ha estat realitzada via correu electrònic. Per la seva experiència i trajectòria professional, Germà Bel és una persona ideal per opinar sobre el futur de les empreses catalanes o ubicades a Catalunya en cas que aquesta es secessionés de l'Estat.

Partint de la hipòtesi que Catalunya arribaria a la independència per vies pacífiques, com afectaria la secessió a les empreses catalanes o que estan ubicades a Catalunya?

La independència disminuiria parcialment el negoci de les empreses que tenen majors quotes de mercat a Espanya (que en part ho reemplaçarien per mercats externs), i milloraria la posició de les empreses menys dependents del mercat espanyol.

Com afectaria la independència de Catalunya al mercat espanyol?

La resposta esta implícita en la resposta anterior. Es reduiria la quota en el mercat espanyol, encara que molt menys del que s’ha dit en algunes ocasions, i hi hauria reemplaçament per mercats ara externs.  

Segons les últimes dades presentades per la Cambra de Comerç de Barcelona, el 2011 Catalunya va exportar un 53% a l’estranger mentre que a la resta de l’Estat espanyol ha estat un 47%. Aquesta és una de les primeres vegades que Catalunya ven més a l’estranger que a l’Estat. Què representa per Catalunya aquest canvi?

La continuació d’una evolució que, naturalment, es va posar en marxa a partir de la millora de l’accés a la Comunitat Europea (CE) i, definitivament, a partir de l’ingrés el 1986. Com a tendència, continuarà.

Quin encaix tindria l’economia catalana en el mercat internacional?

Res massa diferent del que té ara. Amb més projecció a la resta del món i menys a Espanya.

Quina situació viurien empreses com La Caixa que tenen, per exemple, un 80% del seu mercat a la resta de l’Estat espanyol?

Perdrien una mica de negoci a la resta d’Espanya i en guanyarien una mica a Catalunya. No crec que els canvis nets siguin rellevants. Per altra banda, qualsevol pressió artificial sobre la viabilitat d’una entitat financera, a nivell espanyol provocaria una caiguda de tot el sistema en el seu conjunt... no hi hauria massa canvis. Massa costos per tothom.

Marxarien empreses de Catalunya en cas que fos un estat independent? O s’hi instal·larien de noves?

Algunes marxarien i instal·larien seus a altres parts d’Espanya, sobretot si depenen exclusivament del mercat espanyol i el canvi de seu no els hi provoca grans augments de costos. Altres establirien seus a Catalunya, sobretot empreses regulades en el sectors de serveis públics, etc. I algunes empreses multinacionals que tenen un gran mercat aquí, però tenen la seu espanyol en altres llocs.  

Com s’organitzarien les empreses amb risc a boicot per afrontar-lo?

Com han fet els del cava, buscant mercats fora. Ho hauran de fer perquè el mercat espanyol quedarà fora durant anys i tindran la necessitat de desendeutar-se del sector privat.

El boicot tindria la mateixa intensitat per part de totes les comunitats autònomes?

No, crec que seria més intens a les mesetàries, però això es merament especulatiu.

En quins productes es centraria l’hipotètic boicot?

Els més visibles, prescindibles i de consum personal. Les empreses, en canvi, en allò que compren per produir. No es poden permetre augmentar costos triant productes pitjors o més cars perquè perden mercats.

Hi hauria un contra boicot per part de la societat i empreses catalanes?

Quan hi ha boicots sistemàtics, sempre son simètrics. 

Els interessos de les empreses no encaixen amb els interessos polítics. Si hi ha un bon sistema de compra-venda i el canviessin probablement hi sortirien perdent. Creu que tot i així, les empreses espanyoles correrien aquest risc?

Només puc dir que hi ha interessos que si encaixen i altres que no. Hi ha empreses amb diferent força en el sistema polític.

Creu que "la independència de Catalunya representaria un increment dels recursos a disposició de l’economia catalana" i que, per tant, "augmentaria el nivell de benestar dels catalans", com afirmen Modest Guinjoan i Xavier Cuadras a Sense Espanya?

Atès l’estat present i previsible de les coses, sí. Sí, amb seguretat a mig i llarg termini. En el curt termini dependria de com de traumàtic fos el procés.

Pots enviar el teu comentari sobre l'entrevista al doctor en Economia Germà Bel a: 

comentaris@laquestiocatalana.cat