[Lea la crónica en castellano aquí]                                                         (Dimecres, 26 de febrer del 2014)

Empresaris del Mobile World Congress, al descobert

Alguns empresaris estrangers no veuen com un problema el procés sobiranista que viu Catalunya i, fins i tot, alguns es mostren convençuts que anirà a més

MARTA ESCOBAR MARTÍ

Dilluns, 24 de febrer. Primer dia de congrés. Acaba una dura, però “apassionant” jornada de feina. Els empresaris assistents al Mobile World Congress es reparteixen per diferents punts de Barcelona i de poblacions properes. A les 11 de la nit ja és hora per oblidar-se del congrés, deixar de fer turisme i sopar una mica.

Coincideixo amb dos empresaris de Lituània. Un és nadiu d’allà, en Gintas, i l’altre va emigrar de la Xina, en Santiago. Resulta que a la seva família li agrada molt la cultura espanyola i per això li varen posar aquest nom. No deixen de repetir-me com d’agraïts estan amb la gent de Barcelona perquè diuen que els “tractem molt bé” i que som “molt simpàtics” i “servicials”.

Vull saber què opinen sobre la qüestió catalana i deixo caure alguna pregunta sobre el procés sobiranista. En Gintas, que és l’únic que parla una mica d’espanyol, em mira sorprès i em pregunta: “Però... això va de debò?”. Creu que tot és una història que s’han creat els mitjans de comunicació però entén que part de la població vulgui separar-se de l’Estat espanyol. Recorda la Via Bàltica que passava pel seu país l’any 1989 reclamant el dret d’autodeterminació.

En Santiago, per contra, no s’estranya de la pregunta. Se sent “com a casa” mantenint converses d’aquest estil i creu que Catalunya “tiraria endavant fora d’Espanya”. Fins i tot fa un símil amb la Xina en la manera i les ganes de treballar. És conscient que a Catalunya “són més treballadors" i de què "hi ha més producció que a la resta d’Espanya”. Veu la capital catalana com un punt estratègic per a moltes inversions.

Arriben dos empresaris més. Cada un d’ells té la seva pròpia empresa dedicada a la tecnologia. Són d’Eslovènia i són germans. En Matej i en Miran. Seuen amb nosaltres. Quan passa una estona, torno a fer la pregunta: “Com a empresaris europeus, què opineu del procés sobiranista?”. Tots estan d’acord en què no serà  “un problema” pel seu negoci ni tampoc per les empreses estrangeres. Són de l’opinió que a Europa tampoc els convé posar pals a les rodes perquè Catalunya és “un lloc de pas per les exportacions” i “un lloc estratègic” per les empreses.

Els germans eslovens volen conèixer-ho tot. Volen saber com es viu el procés a Catalunya, quin ambient polític i empresarial hi ha i moltíssimes coses més. Em crivellen a preguntes. Tots dos creuen que serà un procés lent però que s’acabarà “consumant” i que “val la pena que així sigui” perquè “Catalunya té molt potencial” i “té la suficient capacitat econòmica i empresarial per tirar endavant sola”.

No vull porgar més. Amb això em puc fer una idea de què pensa una part de l’empresariat europeu. Asseguren que no deixaran de venir al Congrés Mundial del Mòbil a Barcelona encara que sigui la capital d’un Estat independent a Espanya. I el que és més: no descarten fer negoci amb empreses catalanes. 

Pots enviar el teu comentari a: 
comentaris@laquestiocatalana.cat