[Lea la crónica en castellano aquí]                                                             (Dissabte, 13 de juliol del 2013)

Les exportacions s'imposen al mercat espanyol a Catalunya

Un 54,3% dels productes catalans marxen a l'exterior, mentre que un 45,7% va a la resta de l'Estat espanyol, segons un informe presentat pel departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat

MARTA ESCOBAR MARTÍ

El departament d'Empresa i Ocupació va presentar el passat 7 de maig els nous balanços, en què anuncien que Catalunya ja ven a l'estranger un 54,3% dels seus productes, en detriment del 45,7% que destina a la resta de l'Estat espanyol. D'aquesta manera, durant la crisi, les vendes catalanes a l'exterior s'han incrementat en un 15,4%. 

El periodista econòmic de La Vanguardia, Jordi Goula, apuntava durant l'entrevista realitzada el passat mes de setembre per La qüestió catalana, que a mida que les exportacions s'incrementin per damunt de les vendes al mercat espanyol, "la por ja passarà".

El 2011, les vendes als mercats exteriors ja començaven a treure el cap tímidament per damunt les vendes que Catalunya destinava a l'Estat espanyol. Així doncs, el 2013 és el tercer any consecutiu en què les exportacions superen les vendes a l'Estat espanyol. Això, segons el doctor en Economia, Germà Bel, "com a tendència, continuarà" perquè és "la continuació d'una evolució que es va posar en marxa a partir de la millora de l'ingrés a la Unió Europea". I així s'observa a partir de l'any 1987, en què cada vegada el percentatge de les exportacions augmenta paulatinament i sense presses. 

Per Jordi Roset, membre del Cercle Català de Negocis (CCN) i petit empresari català, si Catalunya tingués un estat propi seria "el tercer país del món més exportador per càpita", després de Tailàndia i els Emirats Àrabs.

Els balanços d'aquest any del Govern situen a França i Alemanya com els països que més compren al mercat català, seguits d'ItàliaPortugal i Regne Unit. Segons alguns economistes, com el doctor en Ciències Econòmiques, Joan Tugores, Catalunya s'hauria de fixar en els països emergents com la Xina o el Brasil perquè el mercat europeu ja és el principal destí. "Hauríem de diversificar més els mercats asiàtics i no dependre tant de les exportacions a la Unió Europea", puntualitzava Tugores, al mateix temps que apostava per "induir a les empreses catalanes per connectar més i millor amb altres índex del món".

Per tot això, i perquè Catalunya es manté com a primera comunitat exportadora de l'Estat espanyol, el reclam de les empreses catalanes cada vegada està més centrat en el reclam internacional. El 28,1% del Producte Interior Brut (PIB) del 2012 de tot l'Estat el constitueixen les exportacions de productes catalans. Així mateix, la crisi ha estat un factor essencial que ha empaitat Catalunya a buscar nous mercats a l'exterior.

Pots enviar el teu comentari a: 
comentaris@laquestiocatalana.cat