[Lea la crónica en castellano aquí]                                                             (Dimarts, 12 de febrer del 2013)

La incertesa censura la llibertat d'expressió de l'empresariat català

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà.

Les empreses que tenen un gran volum de vendes al mercat espanyol es mostren prudents i prefereixen desvincular l’economia de la política

MARTA ESCOBAR MARTÍ

El procés sobiranista engegat pel govern d’Artur Mas neguiteja un sector important de l’empresariat català.  La qüestió catalana ha provat de posar-se en contacte amb diferents empreses catalanes que tenen la major part del seu negoci repartit per l’Estat per poder conèixer l’impacte que el debat sobiranista, avui sobre la taula, està causant entre els empresaris.

Tanmateix, tret de les empreses o patronals que ja s’han posicionat públicament, es percep certa prudència a l’hora de fer declaracions sobre aquest tema. Més enllà de les declaracions oficials de Foment del Treball, que malgrat que el seu president, Joaquim Gay de Montellà, va reconèixer que “el camí sobiranista no afecta l’economia”, segueix apostant pel pacte fiscalLa qüestió catalana només ha pogut conèixer l'opinió de la patronal terrassenca Cecot. La resta, com Pimec o la Cambra de Comerç, s'han mostrat més cauteloses i han optat per refusar les entrevistes perquè "com a patronal no fem posicionaments ni emetem opinions de caire polític" o bé perquè "el president no ha fet cap valoració ni nota de posicionament". 

En aquest sentit, ni el Consell Regulador del Cava –que apuntaven que ells no fan declaracions sobre política- ni els productors de cava català tampoc no han volgut fer declaracions sobre el tema, segurament perquè la seva "prioritat" és "fer cava i vendre'l", tal i com confessaven fonts de Freixenet, però també perquè el mercat espanyol és essencial per a les seves vendes. 

Altres empreses catalanes com Nutrexpa reconeixen que "és un tema que ens preocupa" però, alhora, al·leguen que "de moment no ens posicionem". A més a més, fonts de l'empresa admeten que "Internet ens ha fet molt de mal", i és que desmenteixen que el seu president, Javier Ventura, va anar a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre, tal i com van publicar molts mitjans de comunicació. "Al final el que ens preocupa és vendre i com a empresa que té la major part del seu negoci repartit per l'Estat no podem dir res", confessava un alt càrrec de l'empresa.

Fins i tot Llet Nostra, que va sorgir el 2003 fruit del boicot que el grup Leche Pascual va fer contra els ramaders catalans, han denegat l'entrevista a La Qüestió Catalana perquè "ens hem de mantenir al marge" i "no podem entrar en temes polítics". 

En un altre ordre de les coses, val a dir que una prova més de la incomoditat existent és que alguns dels testimonis recollits -directius, consellers-delegats o alts càrrecs de conegudes firmes catalanes- sí s'han posicionat però no han volgut revelar la seva identitat. Així doncs, una vegada més la llibertat d'expressió queda limitada per la desconfiança que causa a una part de l'empresariat català el fet de posicionar-se i poder acabar patint pèrdues importants al mercat espanyol.

Pots enviar el teu comentari a: 
comentaris@laquestiocatalana.cat