[Lea la crónica en castellano aquí]                                                         (Dilluns, 23 de desembre del 2013)

Gay de Montellà es manté ferm pel pacte fiscal: "Units som més potents"

El president de Foment del Treball assegura que des de l’estiu hi ha una “inflexió” per part dels empresaris en relació al procés sobiranista i “més racionalitat”

Joaquim Gay de Montellà

MARTA ESCOBAR MARTÍ

Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, va seguir defensant el pacte fiscal en detriment de la independència de Catalunya, durant l’esmorzar de Nadal per a la premsa, perquè es tracta d’una “eina potent que pot donar respostes als sentiments” dels empresaris. Al seu parer, el pacte fiscal és una bona manera per “facilitar el compromís amb l’Estat” perquè si bé és cert que “formem part d’un estat solidari”, avui en dia això és “circumstancial” tot i haver fet “un gran esforç per a la homogeneïtzació del territori”.

En relació a la possible consulta del proper 9 de novembre del 2014, Gay de Montellà va anunciar que des de Foment “volem ser actius, donant informes i fent reflexions”. Tot això per no perdre la línia per la qual sempre s’ha guiat «la casa dels empresaris» i seguir fent ús de les seves eines: “diàleg, negociació i pacte”. L’objectiu de la patronal catalana és que “la gent vegi que units i plegats som més potents” i, també, convèncer que “hi hagi diàleg entre Catalunya i Espanya” que, en definitiva, pot “afavorir-lo el pacte”.

En un altre ordre de les coses, Gay de Montellà va recordar que “no hi ha cap enquesta ni indicador que marqui quants empresaris estan a favor de la independència”. Ara bé, segons el president dels empresaris catalans, si que es pot observar com els autònoms i petits empresaris “estan més pel camí sobiranista”, que les mitjanes i grans empreses. I és que aquestes últimes són les que, en termes generals, “venen entre un 30 i 40% dels seus productes a Catalunya, un altre 40% a la resta de l’Estat i la resta són exportacions” i, per tant, “tenen una visió més àmplia” de la situació. Per tot això, el president de Foment va subratllar que la seva meta és “sortir de la crisi” i “tornar a ser aquella Catalunya dels anys 70 i 80 que estava al capdavant”.

Finalment, Gay de Montellà va admetre que, tot i que a la primavera els empresaris estaven més sensibilitzats en la qüestió catalana, des de l’estiu hi ha hagut una “inflexió” i “més racionalitat” en l’empresariat. I és que la “incertesa” que implica el procés sobiranista encetat a Catalunya podria comportar “moltes dificultats” pels empresaris. 

Pots enviar el teu comentari a: 
comentaris@laquestiocatalana.cat