[Lea la crónica en castellano aquí]                                                      (Dissabte, 29 de novembre del 2014)

Caixa Catalana pretén constituir-se com a «una eina de la població» al marge dels polítics

Caixa Catalana

La idea sorgeix d’un empresari català que lluita per una caixa ètica i transparent i que estigui dirigida de baix cap a dalt

MARTA ESCOBAR MARTÍ

Després d’haver treballat durant molts anys com a autònom amb Caixa Catalunya, la de Tarragona i la Caixa, l’empresari Joan Olivé va decidir donar la volta a la truita i registrar un domini a la xarxa sota el nom www.caixacatalana.cat. Al seu parer, remarcava en una entrevista per La qüestió catalana, avui en dia, “és més rellevant tenir un bon domini que la reserva feta per una marca comercial”.

El domini el va registrar durant l’octubre d’aquest any, quan va plantejar-se fundar Caixa Catalana com a “una eina de la població” i al marge dels polítics perquè no estigui dominada pels alts càrrecs ni tingui “una estructura de costos desmesurada”. Per tot això, apunta que encara no s’han posat en contacte amb el Govern català perquè, assegura, “ho hem de manegar la població de Catalunya aportant-hi treball, dedicació i, en el seu moment, un capital participatiu per fer-la possible”.

Olivé dibuixa el seu projecte com a una caixa que “hauria de rendir comptes” i, al mateix temps, “hauria de ser austera” i “emmarcar-se en una cultura protestant/nòrdica” que, enlloc de gastar en publicitat, es nodrís del “boca-orella”.

Malgrat el seu objectiu principal és constituir-se com a una caixa "ètica i transparent" a l’abast de tots els ciutadans, Olivé reconeix que “ara tot s'està emmarcat en el procés sobiranista”. Està convençut que “Catalunya s'erigirà com a independent i prendrà decisions ja emmarcades en la seva independència”. I ho té clar perquè assegura que “Madrid no tindrà prou força per xafar-nos” i que “Brussel·les farà com que hi és però sense ser-hi” perquè “ ni intervé ni prohibeix”.

Olivé té la il·lusió d’obrir la primera oficina de Caixa Catalana durant la primavera del 2016, després que es faci realitat la seva idea de què la societat catalana reclami durant el 2015 “una llicència d’operació bancària”. Tot i que admet que aquest “és el punt crític del projecte”, estan convençuts que els serà concedida perquè “durant molt de temps viurem en un gran impàs polític”. Si no fos per aquesta “situació excepcional” que viurà Catalunya, en altres èpoques, “iniciatives com aquesta estarien condemnades al fracàs i a l’obstrucció”, indica Olivé.

El creador del projecte explica que, al principi, aquesta “oficina de rodatge hauria d’operar amb diners físics” i no descarta la idea de començar a donar crèdits a emprenedors, autònoms o empresaris. Tanmateix, però, no oblida les limitacions legals i financeres que comporta la implantació d’una nova caixa.

Els 50 voluntaris –aproximadament- d’aquest projecte són professionals de tota Catalunya i, fins i tot, anuncia que hi ha un professor reconegut de València. Ara bé, Olivé  no ha aturat la seva recerca i crida i anima a tot tipus de professionals i, especialment, a advocats i economistes, a sumar-se al projecte.  

Pots enviar el teu comentari a: 
comentaris@laquestiocatalana.cat