[Lea la crónica en castellano aquí]                                                                     (Dijous, 4 d'abril del 2013)

Boicot amb data de caducitat

Ara que el debat sobiranista està a l’ordre del dia, moltes empreses catalanes o ubicades a Catalunya es mostren preocupades per la possibilitat de rebre un boicot comercial de la resta d’Espanya, mentre que d’altres afirmen ja haver-lo començat a notar

MARTA ESCOBAR MARTÍ

En el context en què es troba actualment Catalunya, i amb el debat independentista damunt la taula, una part de l’empresariat català ha mostrat certa intranquil·litat per l’amenaça de rebre un boicot comercial per part d’Espanya. Tanmateix, empreses com la tarragonina Confeccions Joti S.L. ja han denunciat que han començat a patir-lo, i és que des de Galicia els han anul·lat una comanda pel “menyspreu dels governants catalans” cap a la seva comunitat, tal com delatava el seu propietari Joan Oliveras al Diari de Tarragona.

Ramon Miravitllas i Josep Rull a la Universitat de Vic

El secretari tercer del Parlament de Catalunya i actual secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, va reconèixer el passat dijous 21 de març a  la Universitat de Vic que “hi ha una part de boicot que ja ha començat” però va mencionar que, segons alguns estudis, el boicot seria d’un 4% i que, per tant, si el dèficit fiscal és d’un 8% del PIB català, “la balança es pot produir en un sentit contrari”. Això és així perquè, per exemple, Catalunya és la comunitat autònoma que més vins de  La Rioja compra i “això perjudicaria a tothom”.

En aquest sentit, Rull va recordar que Catalunya és “el territori més atractiu per invertir després de Londres i París” i per això “l’Europa democràtica” no pot “girar l’esquena a un clam del poble”. Segons el secretari general de CDC, en cas que Catalunya s’independitzés de l’Estat seria el “setè país d’Europa en PIB per càpita”, però la realitat és que “sense instruments d’estat propi és impossible garantir la continuïtat del poble català”. 

Pots enviar el teu comentari a: 
comentaris@laquestiocatalana.cat